Pagina inhoud:

  • Risico van endoscopische rugoperatie ?

  • Veiligheid van de PTED rug operatie

  • Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg adviseert endoscopie als therapie

Het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg adviseert full-endoscopische therapie als evidence based ( wetenschappelijk gefundeerd) behandeling van beenpijn of armpijn door geknelde zenuwen in de wervelzuil.

Bij de subgroep “radiculaire pijn“ (beenpijn door zenuw beknelling) wordt bij chirurgische behandeling endoscopie aangeraden.


Risico van endoscopische rugoperatie ?

De full-endoscopische ingrepen zijn in ervaren handen als zeer veilig en “zacht”.

De complicatie ratio is dan minder dan bij mirco-chirurgische of open rug en nek chirurgie. Sommige complicaties zijn zelfs onmogelijk door de mannier waarop de rug en nek benaderd worden.

Bij ieder operatie is er een risico op complicaties, ook bij een full-endoscopische operatie is deze kans niet nul.

De kans is zeer klein.

Mogelijke risico’s zijn infectie , bloeding, trombose. Gezien de ingreep gebeurt in de buurt van zenuwen en ruggenmerg kan er hieraan een tijdelijk of blijvend letsel ontstaan met pijn, gevoelsstoornissen, of krachtvermindering.

Er is tevens een zeer kleine kans op een accidenteel gaatje in de dura (het vlies dat rond de zenuwen en ruggenmerg zit) met lekkage van hersenvocht als gevolg. Dit wordt met weefsel lijm toegeplakt of gehecht. Indien dit gebeurt dient de patiënt de dagen na de operatie thuis veel te liggen om koppijn te voorkomen. Veel caffeine houdende drankjes ( koffie, Coca Cola,…) drinken help dan ook.

Minder recidief hernia:

Er is bij full-endoscopische discectomie 3-5% kans dan de hernia op de zelfde plats terug komt. Bij klassieke open chirurgie is dit hoger.

Dit komt omdat de discus die de eerste hernia veroorzaakte per definitie van slechter kwaliteit is ( ander was er nooit een hernia onstaan ). Een full-endoscopische discectomie neemt de druk weg van de geknelde zenuw maar verbetert de kwaliteit van het discus weefsel niet (en verslechtert ze ook niet). Het blijft een enigsinds “zieke” discus. Dit is zo bij alle soorten rugoperaties.

Na een full-endoscopische discectomie kan meestal de recidief hernia opnieuw met full-endo techniek verwijder worden.

Extreem zelden maar wel ernstig:

Dr. Peter Van Daele is en expert in rug endoscopie maar is niet perfect. Er is een zéér kleine kans dat een zenuw lestel wordt veroorzaakt tijdens de procedure. Dit kan een blijvende verlamming betekenen in arm of been. Een klapvoet kan dan bijvoorbeeld het gevolg zijn.

Natuurlijk wordt alles in het werk gesteld om de full-endoscopische ingrepen veilig en optimaal te laten verlopen.


Veiliger dan de PTED rug operatie

Een PTED ingreep en full-endoscopische operaties worden beiden door een zeer kleine incisie met behulp van een endoscoop uitgevoerd.

Bij PTED worden de eerste stappen “BLIND” uitgevoerd ( zonder dat jou chirurg kijkt met de endoscoop) waardoor deze enkel veilig onder locale verdoving (analgo-sedatie) kunnen worden uitgevoerd. Er wordt als eerste stap van deze ingreep met een getande holle boor (appelboortje) bot van het neuroforamen gefreesd. Dit gebeurt nét naast de zenuwen. Er is op dat moment enkel controle van waar de frees zich bevindt via een röntgen toestel. De patiënt geeft dan aan als hij plotse felle beenpijn voelt. Dit betekent dat als een zenuw aangeraakt (en hopelijk niet gekwetst) wordt, de chirurg onmiddellijk de orientatie van zijn frees of boortje zal moeten proberen aan te aanpassen. Onder volledige verdoving is PTED daarom niet veilig, er is geen enkele feedback - de patiënt is onder narcose - voor de chirurg als er bij de “blinde stappen” een zenuw wordt gekwetst.

De visuele controle is continu aanwezig bij full-endoscopische ingrepen en maakt deze veiliger. Bij full-endoscopische ingrepen kan veilig onder algehele narcose gebeuren gezien, alle chirurgische stappen zijn onder visuele controle, - zenuwen worden gezien en vermeden- via het zicht door de endoscoop.

De full-endoscopische procedures zijn intrinsiek VEILIGER.

De locale verdoving is bij PTED noodzakelijk (en geen keuze), noodzakelijk om de procedure niet gevaarlijk te laten worden.

Laat jou PTED ingreep niet onder algehele verdoving uitvoeren.


Het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg adviseert endoscopie als therapie !

Het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg adviseert full-endoscopische therapie als evidence based ( wetenschappelijk gefundeerd) behandeling van beenpijn of armpijn door geknelde zenuwen in de wervelzuil.

Bij de subgroep “radiculaire pijn“ (beenpijn door zenuw beknelling) wordt bij chirurgische behandeling endoscopie aangeraden.