Pagina inhoud:

  • Wat is een full-endoscopische operatie: discectomie of decompressie ?

  • Welke operaties kunnen endoscopisch worden uitgevoerd ?

  • Wat is niet mogelijk met rug endoscopie ?

  • Evidence Based : wetenschappelijk bewezen nut.


Wat is een full-endoscopische operatie: discectomie of decompressie ?

Het is een kijkoperatie, aan de lage rug of nek, via een 6 mm incisie in de huid

Ook wel volledig endoscopische methode genoemd in het Nederlands.

Naar analogie van een kijkoperatie aan de knie (‘meniscus’) of in de buik (“laparascopie voor baarmoeder, galblaas , appendix” ) máár in rug of nek EN slechts één mini-incisie.

Full-endoscopisch: Een beeldscherm gekoppeld aan een high-definition camera toont het videobeeld van de endoscoop die in de operatiezone zit.

Discectomie: verwijderen van de uitstulping aan de rug schokdemper ('discus') die op een zenuw drukt.

Decompressie: verbreden van een vernauwing met micro-instrumenten.

Het gebruik van een speciale endoscoop laat de chirurg toe om via een 8mm huidincisie met zeer fijne instrumenten veilig een rugoperatie uit te voeren. Een high-definition camera maakt dat de operatie onder direct zicht op de anatomie en dus de zenuwen of ruggenmerg kan gebeuren, in tegensteling tot oudere percutane technieken waarbij de de neurale structuren niet konden worden zien.


Welke operaties kunnen endoscopisch worden uitgevoerd ?

Bijna alle aandoeningen aan de onderrug en nek kunnen endoscopisch worden behandeld:

  • Discus hernia

  • Facetgewricht cyste ( Facet cyste)

  • Kanaalvernauwing ('spinaalstenose')

  • Zenuwopening vernauwing (‘foraminale stenose')

Discus hernia: onafhankelijk van de plaats of grootte van de hernia kan deze endoscopisch worden behandeld. Deze techniek is bijzonder elegant voor de anders moeilijk te behandelen foraminale of extra-foraminale hernia’s.

Facetgewricht cyste of facet cyste: een goedaardige cyste (te vergelijken met een polscyste) die op een zenuw of het ruggenmerg drukt kan worden verwijderd.

Laterale of centrale recessus stenose: een vernauwing van het ruggenmergkanaal met verdrukte zenuw kan met kleine freesjes en andere speciale instrumenten worden behandeld.

Foraminale stenose: een vernauwing van de zijdelingse zenuwopeningen van de wervels met verdrukte zenuw kan ook hier met kleine freesjes en andere speciale instrumenten worden verbreed.


Wat is niet mogelijk met rug endoscopie ?

Er zijn beperkingen aan de huidige toepassingen van endoscopie in de behandeling van rug aandoeningen, sommige problemen kunnen NIET endoscopisch worden opgelost:

  • Littekenweefsel van vroegere rugoperaties verwijderen

  • Wervel breuken behandelen.

  • Wervel instabiliteit: wervels die een verkeerde beweeglijkheid vertonen

  • Scoliose of scheef groeien van de rug

  • Vernauwingen op verschillende schakels

Indien er in het verleden reeds één of meerdere 'klassieke' operaties werden uitgevoerd en er is een probleem van littekenweefsel en chronische pijn ontstaan, kan dit niet endoscopisch worden behandeld. Het harde litteken weefsel wegnemen die rond de zeer zachte zenuwen vergroeid ligt, is bijna niet mogelijk zonder een bijkomend zenuw letsel te veroorzaken. De endoscopische procedure zou ook nog opnieuw litteken uitlokken.  

Wervelbreuken, instabiliteit en scheefgroeien (scoliosis) van de rug of nek worden bij operatie meerstal met vijzen en plaatjes staafjes vast gezet. Dit is nog niet mogelijk met de endoscoop.

Kanaalverbreding is omwille van de operatie duur niet aangewezen op meerdere schakels. Bij een kanaalvernauwing op verschillende niveau's wordt uitgezocht welk niveau de (meeste) klachten veroorzaak. Dit wordt dan eerst behandeld. Soms worden ingrepen in twee tijden uitgevoerd met een paar weken tussen de beide procedures. Een endoscopische verbreding van een extra niveau kan in de toekomst wel nog nodig blijken. 


Evidence Based : wetenschappelijk bewezen nut.

het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg adviseert full-endoscopische therapie als evidence based ( wetenschappelijk gefundeerd) behandeling van beenpijn of armpijn door geknelde zenuwen in de wervelzuil.

Bij de subgroep “radiculaire pijn“ (beenpijn door zenuw beknelling) wordt bij chirurgische behandeling endoscopie aangeraden.