Er is uiterst gespecialiseerde expertise in het O.L.V van Lourdes ziekenhuis op vlak van een innovatieve minimaal invasieve behandelingstechniek voor aandoeningen aan de rug én hals.

actie-Dr.-Van-daele_web.jpg

Dr. Van Daele Peter opereert aan de wervelzuil via één minuscule incisie van maximaal 8 mm. Deze ingrepen gebeuren met behulp van een endoscoop, vergelijkbaar met een arthroscoop van de gewrichten of laparoscoop in de buik. De endoscoop schuift tussen de spieren en ligamenten als een dikke naald en kan door zijn beperkte diameter gebruik maken van de normale anatomische “vensters” van de rug.

Er wordt veel minder (vaak geen) weefsel losgemaakt voor de operatieve toegang. Er kan, afhankelijk waar de knelling zich bevindt, via het interlaminair venster of het neuroforamen geopereerd worden. De transforaminale operaties zijn enkel met een endoscoop mogelijk, de huidincisie zit hier aan de zijkant van de rug (flank). De interlaminaire toegang is de miniatuur versie van de klassieke rug operatie en gebeurt via het midden van de achterzijde van de rug. Het zijn de minst invasief mogelijk operaties om geknelde zenuwen in de wervelzuil efficiënt vrij te leggen. Rugpijnen wordt er niet mee behandeld, ze worden uitgevoerd om uitstralende pijnen naar een arm of been te laten verdwijnen. De meeste indicaties zijn discus hernia’s maar zijn in de behandelingsopties van complexere aandoeningen zoal ruggenmergkanaal vernauwingen en facetcysten een extreme meerwaarde voor de patiënt. Endoscopische ingrepen worden sinds recent ook uitgevoerde voor nekhernia’s. Hierbij wordt opnieuw een anders (veel) grotere operatie met plaatjes ( “vastzetten”) of discusprothese (metalen scharnier) vermeden. De uiterst kleine huidincisie is slecht het topje van de ijsberg aan voordelen van deze operatietechniek. Omdat de endoscoop zo dun is wordt er in tegenstelling tot microscopische rug chirurgie geen schade veroorzaakt aan gezonde structuren om zich een toegang te verwerven tot de rug en een goede zichtbaarheid te creëren. Dit maakt dat er een kleinere kans is op littekenvorming, infecties, (na)bloedingen, blijvende rug of nek pijn, instabiliteit en zelfs terugkomen van een hernia. Naast al deze voordelen zijn ook de lange termijn resultaten zijn beter. Een toekomstige rugoperatie kan meestal weer endoscopisch worden behandeld en is dan ook nog eens veiliger gezien er bijna geen litteken vorming is rond de zenuwen of het ruggenmerg. Majeure chirurgie zoals het vastzetten van de rug kan vaker worden voorkomen.

Er worden op heden in Waregem jaarlijks 200 patiënten endoscopisch geopereerd.

Regelmatig komen patiënten van uit alle hoeken van het land om zich in ons ziekenhuis te laten behandelen. Ons ziekenhuis is het enige centrum in België waar rug endoscopie voor discus hernia’s systematisch wordt uitgevoerd en bekleed met de endoscopische centraal kanaal decompressie een unieke plaats in Europa. Het endoscopisch opereren van nekhernia’s laat onze dienst behoren tot een selecte groep. Het implementeren van rug endoscopie in de praktijk van Dr. Van Daele is ontstaan uit een sterke interesse voor minimaal invasieve behandelingen en was mogelijk door de zeldzame combinatie van schouder endoscopie expertise in een praktijk als spinaal chirurg. Dit liet hem toe met deze zeer technische ingrepen ‘snel’ vertrouwd te geraken. De leercurve is voor de startende chirurg nochtans zeer vlak en vergt een bijzondere (tijds) inspanning. De hindernissen bij het opstarten van deze techniek in Waregem werden een troef. Hij maakte voor anderen instructional YouTube video’s van endoscopische operaties en bleef zich intussen zeer gedreven verder bekwamen door van alle technische varianten in de rug endoscopie alle bestaande opleidingen te volgen.

Dr. Van Daele werd internationaal opgemerkt en uiteindelijk betrokken in de uitbouw van

opleidingsprogramma’s voor beginnende (en meer ervaren) neurochirurgen en orthopedisch rug chirurgen.

Hij wordt gevraagd als spreker op internationale congressen, is instructor bij het aanleren van de praktische skill’s op kadaver workshops en fungeert als proctor voor beginnende chirurgen. Specialisten komen van wereldwijd voor clinical visits naar Waregem. Wetenschappelijk heeft hij bijgedragen tot een nieuw standaard in de endoscopische nomenclatuur en is hij betrokken in de uitbouw van een referentie opleidings curriculum voor het gereputeerde AOspine. Als kers op de taart van deze activiteiten wordt in mei 2020 een driedaags internationaal theoretisch en praktisch endoscopische rug chirurgie congres in het O.LV. van Lourdes ziekenhuis van Waregem georganiseerd. België wordt, na de bakermat Duitsland, het tweede land in Europa die dergelijk congres zal organiseren.